HOPE VI MAIN STREET NOFA

FREQUENTLY ASKED QUESTIONS ABOUT ELIGIBILITY

Q-1.
My town has been trying to rejuvenate our downtown for several years.  We wrote up a general plan that covers a 6-block area, but have not registered ourselves as a Main Street project with the State or the National Trust for Historic Preservation.  Are we eligible to apply?

A-1.
Yes.  Registration as a Main Street type of project with the State, the National Trust for Historic Preservation, or any entity other than the city itself is not required. And, registration or formal acknowledgment by the city may or may not be required, as explained below.

One of the NOFA thresholds, in Section III.C.1.b. of the NOFA, states, “A Main Street Rejuvenation Master Plan for the Main Street Area must have been in existence for three years prior to the application submission date, and, if one exists, be included in the applicant’s Consolidated Plan.  See Section I.D. of this NOFA for the definition of a Main Street Rejuvenation Master Plan….”   Note that the Master Plan does not have to be registered with any specific entity.  However, it does, require that if your city has some kind of a consolidated planning document (which may include, but is not limited to, a PHA’s Consolidated Plan), the Master Plan must be mentioned in that planning document.  The Plan may be described in detail, or may only have been mentioned as part of a growth or revitalization plan in the minutes of a City Council meeting.  This type of documentation is dependant upon the city’s governmental structure and records-keeping procedures.  In the unlikely event that your city does not discuss or plan revitalization in any way, and, therefore, there is no city planning documentation at all, you are not required to furnish any such documentation to fulfill this threshold.  Note the language, “if one exists,” concerning a consolidated plan.  

The other part of the threshold concerns how long the Master Plan has been in existence.  Per Section IV.B.6.a. of the NOFA, by applying for funds through this NOFA, you are certifying that the Master Plan has been in existence for 3 years. Again, the period of time that a Master Plan has been in existence is not affected by the date that it may have been registered with the State or approved by the National Trust for Historic Preservation.  Such registrations are not a requirement of this NOFA.

Q-2.
My city has no public housing units, but does administer over 100 Section 8 vouchers.  Am I still eligible?

A-2.
Yes.  Housing Choice Vouchers (Section 8), whether tenant-based or project-based, have no effect on eligibility. 

Q-3.
My town has no PHA, and our county has no PHA.  Are we eligible to apply?

A-3.
Yes.  Section III.A.3. of the NOFA states that eligible applicants are local governments that must, “Not be served by a public housing agency that administers more than 100 public housing units….”  If your town, and the county/parish that you are located in, have no PHA, then you are, by definition, not served by a PHA with more than 100 public housing units.

Q-4.
My town is within the jurisdiction of a regional Public Housing Authority (PHA) that administers more than 100 units.  But, only 10 of those units are within my town’s jurisdiction.  Am I eligible to apply for this grant?

A-4.
Section III.A.3. of the NOFA (FR page 42152, middle column) states that, “…For this NOFA, HUD does not consider agencies of the State government to be public housing agencies.”  If a state happens to contain several wide-area regional PHAs instead of one State agency, where the jurisdiction of each PHA includes all of the local governments over several counties/parishes, then those regional PHAs would be included in the State PHA exception and the size of that PHA would not affect the eligibility of the local governments within its jurisdiction.  Provided that all other eligibility criteria and thresholds are fulfilled, your town is probably eligible to apply. In ambiguous situations, HUD’s final determination of eligibility would be made on a case-by-case basis during NOFA application review.

Note, however, that a county/parish PHA is not considered a regional or state PHA.  It does affect the eligibility of local governments within its jurisdiction.  If it administers more than 100 public housing units, local governments within its jurisdiction are probably not eligible.  Again, in ambiguous situations, HUD’s final determination of eligibility would be made on a case-by-case basis during NOFA application review.

HOPE VI Main Street grants are aimed at small local governments that have limited access to other sources of affordable housing.

Section 403 of the American Dream Downpayment Act of 2003 (P.L. 108-186) authorizes HOPE VI Main Street grants.  It states that a local government that is “served by” any PHA that has more than 100 units is not eligible.  The phrase “served by” in the statute means that the local government has reasonable access to affordable housing resources.  A city or county/parish PHA would offer such access.  However, a State-wide or regional PHA with a jurisdiction that covers all local governments in large, multi-county/parish area probably would not.  Typically, such PHAs administer Housing Choice Vouchers (Section 8) and a small number of public housing units for each of many small, rural communities and counties/parishes.  If the State or regional PHA does administer more than 100 units, it does so simply because of the extremely large area that is within its jurisdiction. 

Q-5.
Our city is a fairly distant suburb of a large city, but is still within the jurisdiction of the metropolitan PHA that serves the city.  The metropolitan PHA has over 100 units of public housing.  Am I eligible to apply for this grant? 

A-5.
Metropolitan PHAs are not considered State agencies for the purposes of this NOFA.  This NOFA targets small communities that do not have access to affordable housing resources.  A metropolitan PHA that serves a large city and its surrounding suburbs, and administers more than 100 public housing units, does have access to affordable housing resources.  As long as your city is within its jurisdiction, it is assumed that your city is being “served by” that PHA and, therefore, your city is probably not eligible to apply for a grant through this NOFA.  In ambiguous situations, HUD’s final determination of eligibility would be made on a case-by-case basis during NOFA application review.

Q-6.
My city is part of a consolidated PHA that administers over 100 units of public housing.  However, my city only has 20 public housing units.  Am I eligible to apply?

A-6.
Consolidated PHAs are not considered State agencies for the purposes of this NOFA.  Consolidated PHAs are typically formed when two or more local governments elect to combine their independent PHAs to better utilize available public and affordable housing resources.  Savings are obtained due to economies of scale in maintenance and capital repairs, and the prorating of fixed administrative costs over a larger public housing/Housing Choice Voucher base.  Since the participating local governments voluntarily continue to be part of the consolidated PHA, it is assumed that they are being served by the PHA and do have reasonable access to affordable housing resources, especially if the number of public housing units administered exceeds 100.  Local governments that are within the jurisdiction of the consolidated PHA are probably not eligible to apply.  In ambiguous situations, HUD’s final determination of eligibility would be made on a case-by-case basis during NOFA application review.  An example of this may be a consolidated PHA that includes many local governments that are spread over an area that includes several counties/parishes, which causes PHA services to be very limited for each local government.

Q-7.
Are Native American Indian Tribes, or local governments within a Tribe, eligible to apply?

A-7.
No. Section III.A. of the NOFA states, in part, that eligible applicants are limited to “…Local Governments, as defined in Section I.D. of this NOFA and Section 102 of the Housing and Community Development Act of 1974 (42 U.S.C. 5302).”  Section I.D.9. of the NOFA, and Section 103, state that a, ”…Local Government means any city, county/parish, town, township, parish, village, or other general purpose political subdivision of a state…”  Native American Indian Tribes are not political subdivisions of a state and, therefore, are not eligible.

