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Index:  9.206 
Subject:  Use of Recreational Facilities by Children 
  
                  September 29, 1992 
  
Mr. David Gillespie 
Executive Manager 
Camelot Square Mobile Home Park 
3001 South 288th 
Federal Way, Washington  98003 
  
Dear Mr. Gillespie: 
  
This responds to your August 7, 1992 letter, which requests 
information about which types of restrictions on the use of 
swimming pools and recreation rooms by children are legal and which 
are illegal under the Fair Housing Act ("the Act"). 
  
The Act prohibits housing discrimination because of familial 
status, except in housing which qualifies as "housing for older 
persons" as defined in section 807(b) of the Act and 24 C.F.R. Part 
100, Subpart E.  Discrimination against families with children in 
the terms, conditions, or privileges of sale or rental, or in the 
provision of services or facilities in connection with the sale or 
rental, is prohibited by section 804(b) and 24 C.F.R. � 100.65 
(1992). 
  
An individual who believes he or she has been injured by a 
violation of the Act may file a complaint with the Department of 
Housing and Urban Development ("HUD").  42 U.S.C. � 3610.  This 
letter describes the factors the Department would consider in 
evaluating whether policies are discriminatory, if someone were to 
file a complaint with the Department alleging that your policies 
violate the Act.  However, an individual may file a lawsuit in 
Federal district court or state court without going through the HUD 
process.  42 U.S.C. � 3613.  Since the Department's determinations 
are not binding on courts faced with similar situations, I cannot 
give you complete assurance as to what policies are or are not 
permissible. 
  
The Department believes that housing providers may not impose 
rules which unreasonably limit the use of privileges, services, or 
facilities associated with a dwelling because of familial status. 
24 C.F.R. � 100.65(b).  However, the Department does not believe 
that Congress intended the Act to preclude housing providers from 
implementing reasonable health and safety rules.  24 C.F.R. Ch. I, 
Subch. A, App. I at 877 (1992).  Accordingly, if an individual were 
to file a complaint alleging that rules limit the ability of 
families with children to use the common facilities of a mobile 
home park, the Department would consider the facts of the specific 
case, including the rationale for the rules, the breadth of the 
limitations the rules place on families with children, and whether 
the rules are mandated pursuant to a state or local requirement 



and, if so, whether those state or local requirements are 
reasonable. 
  
Concerning pool rules, you indicate that you have been advised 
by the Seattle Regional Office of Fair Housing and Equal 
Opportunity ("FHEO") that "adult only" swim times for seniors and 
adults with small children are prohibited, and that requiring adult 
supervision and written authorization from a parent or guardian for 
children under age 14 to use a pool is also prohibited.  You assert 
that Washington State health regulations require that children 
under 12 be accompanied by a "responsible adult" at a pool and also 
require persons ages 13 to 17 to be accompanied by "two people" at 
a pool.  You suggest that the Act be amended specifically to allow 
housing providers to:  (1) comply with State Health Department 
regulations, (2) restrict up to 30 percent of the hours which a 
pool is open for adult use, and (3) require that a parent or 
guardian designate, in writing, an adult supervisor to accompany 
a child to a pool. 
  
Rules which restrict children from using swimming pools during 
certain hours could prevent families with children from having full 
use and enjoyment of the premises.  To be lawful, a housing 
provider must have a health or safety reason for excluding families 
with children from using a pool during certain hours.  Your letter 
does not indicate any circumstances that would necessitate a 
restriction on pool hours for health or safety reasons.  In 
contrast, requiring a responsible adult to supervise young children 
and provide written designation of an adult supervisor are policies 
which appear more tailored to protect legitimate health and safety 
interests and appear less problematic.  However, I would suggest 
that, with respect to rules requiring supervision, you consider 
less discriminatory alternatives such as revising the policy to 
require nonswimmers to be accompanied by a responsible swimmer. 
  
I have enclosed a consent order which the Department has 
entered into, Secretary v. Huie (HUDALJ 06-89-0401-1), as well as 
a determination of reasonable cause and charge of discrimination, 
Secretary v. Lerner (Case No. 09-89-1172-1).  These cases show two 
situations in which the Department made a reasonable cause 
determination that rules limiting the use of pools by children 
violate section 804(b) of the Act and 24 C.F.R. � 100.65(b)(4). 
  
As far as the relationship between state or local health 
regulations and the Act, it should be noted that if a housing 
provider limits his or her pool rules to those required pursuant 
to state or local health regulations, the Department would consider 
this factor when making a determination where a complaint is filed. 
  
Concerning recreation room rules, you indicate that you have 
been advised by HUD's Seattle Regional Office of FHEO that you may 
not maintain a separate "adult" and children's game room.  You also 
indicate that the equipment in the adult's game room is being 
"trashed by the young people."  You suggest that the Act be amended 
to allow housing providers to restrict the use of game and 
recreation rooms and equipment by age, "as long as all age groups 
have access to similar game/rec rooms and equipment." 
  



As with swimming pools, rules which restrict children from 
using recreation or game rooms could prevent families with children 
from having full use and enjoyment of the premises.  To be lawful, 
the housing provider must have a health or safety reason for 
excluding families with children from using those facilities.  Your 
letter does not indicate any circumstances that would necessitate 
a restriction on the use of such facilities for health or safety 
reasons.  However, there is no reason under the Act why individuals 
who damage recreation room property may not be excluded from such 
facilities, pursuant to a general policy applicable to all persons 
regardless of age.  Furthermore, a policy which would require a 
responsible adult to supervise children in game or recreation room 
facilities would appear more tailored to protect legitimate health 
and safety interests and appear less problematic.  I have enclosed 
a determination of no reasonable cause in Fernandez v. Kastes (Case 
No. 04-89-0350-1), which illustrates one situation in which the 
Department determined that it was reasonable and non-discriminatory 
for a landlord to require adult supervision of children under the 
age of 18. 
  
I hope that this information will be of assistance to you. 
  
                         Very sincerely yours, 
  
                         Frank Keating 
                         General Counsel 
  
Enclosures 
 
  


