Techni cal Corrections Act of 1993

Legal Opinion: GHW 0098

I ndex: 3.260
Subj ect: Technical Corrections Act of 1993

January 10, 1994

MEMORANDUM FOR:  Janes F. Lischer, Assistant General Counsel
Legi sl ation Division, GL

THROUGH: John J. Daly, Associate CGeneral Counsel
O fice of Insured Housing and Fi nance, GH

FROM David R Cooper, Assistant General Counsel
Multifam |y Mrtgage Division, GHV

SUBJECT: S. 1769 - "Technical Corrections Act of 1993"

You have requested our review of a proposed "enrolled bil
letter” to be signed by the Secretary and delivered to the
Director of Managenent and Budget. The letter states that the
Depart ment does not object to any of the four provisions set out
inS. 1769 the "Technical Corrections Act of 1993." As part of
your clearance process, you have requested this D vision and the
Ofice of Housing to review and approve the letter. W do not
have any comrents or objections relative to the draft of the
"enrolled bill letter.”

The O fice of Housing, in turn, has requested that as part
of our review of the proposed letter we answer the foll owing two
questions and direct our conclusions to you:

1. WII New York City have to conply with the sprinkler
requirement until regulations are finalized as to what is an
"equi val ent | evel of safety?"

2. If such a level cannot be found will the sprinkler
requi rement continue to apply?

Congress anended the "Federal Fire Prevention and Control
Act of 1974" (the "1974 Act, as anended") with the passage of the
"Fire Administration Authorization Act of 1992" ("1992 Fire
Act"), which was enacted into | aw on Cctober 26, 1992. Section
31(c)(2)(i), as added to the 1974 Act by the Anendnent, sets out
the following requirenent for all newy constructed federally
assisted nultifamly properties of four or nore stories:

Housi ng assi stance nmay not be used in connection with
any newy constructed multifam |y property, unless
after the new construction the nmultifamly property is
protected by an autonatic sprinkler system and hard-

wi red snoke detectors.

The "1992 Fire Act" in adding Section 31(b) to the 1974 Act,



provi des that no federal noney can be used for the construction
or purchase of a federal enployee office building of six or nore
stories unless "the building is protected by an automatic
sprinkl er system or equivalent |evel of safety." The statutory
exception fromautomatic sprinkler systens for federal enployee
office buildings is in those situations when it can be shown that
the building has a fire prevention systemthat provides an
"equi val ent | evel of safety."” The "Technical Corrections Act of
1993" has extended to multifam|ly rental properties the

"equi val ent | evel of safety" exception fromthe autonatic
sprinkl er requirenent.

Section 31(a)(3) of the "1974 Act, as amended" provides a
prelimnary definition of "equivalent |evel of safety and reads
as follows:

The term “equival ent |evel of safety' neans an
alternative design or system (which may include
automatic sprinkler systens), based upon fire
protection engi neering analysis, which achi eves a |evel
of safety equal to or greater than that provided by
automati c sprinkler systens.

We point out that Congress did not consider the prelimnmnary
definition of "equivalent |evel of safety" provided in section
31(a)(3) to be the final definition. Section 31(d) of the "1974
Act, as amended" states:

REGULATI ONS. - - The Admi ni strator of CGeneral Services, in
cooperation with the United States Fire Admi nistration
the National Institute of Standards and Technol ogy, and
the Department of Defense, within 2 years after the
date of enactrment of this section, shall promul gate
regul ations to further define the term " equival ent

| evel of safety,' and shall, to the extent practicabl e,
base those regul ations on nationally recogni zed codes.

In the "1974 Act, as anmended"” the term "equival ent |evel of
safety” was only used in conjunction with section 31(b) which
covered federal enployee office buildings. The termwas not
originally used within section 31(c), which was the subsection
covering rental housing.

We believe that section 31(a)(3) of the "1974 Act, as
anmended, " is not self-explanatory and, consequently, can only be
read in conbination with section 31(d), which provides the
mechanismthat will define the term "equivalent |evel of safety"”
that is used in section 31(a)(3). Section 31(a)(3) nmerely makes
reference to an alternative systemthat "based upon fire

protection engi neering analysis" is equivalent to autonmatic
sprinklers without stating any qualification standards or

gui delines for the individual or organization rendering this

engi neering report. W also point out that Section 106(b) of the
Fire Administration Authorization Act of 1992 states that:
"Subsection (b) of section 31 of the Federal Fire Prevention and



Control Act of 1974, added by subsection (a) of this Section
[section 106], shall take effect two years after the date of
enactnment of this Act." Congress has del ayed the inplenentation
of subsection (b) covering federal office buildings until after
the date set in section 31(d) for GSA to publish a regul ation
defining exactly what constitutes an "equival ent | evel of safety
and presunably setting out the qualifications for those who are
qualified to render a fire protection engi neering anal ysis.

It is our opinion that New York City will have to conply
with the automatic sprinkler systemrequirenent for federally
assi sted housing as set out in section 31(c) of the "1992 Fire
Act" until such time as the General Services Adm nistration
i ssues regulations fully defining the term "equival ent |evel of
safety. "

If you have any questions concerning this matter, please
contact Edward M Ferguson at 708-4107



