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Dear Mr.         : 
  
   This letter responds to your inquiry to the HUD General 
Counsel, dated October 12, 1993, regarding paragraph 1-33 of 
Handbook 4435.01 REV-1, Project Construction and Servicing Before 
Final Closing, which paragraph deals with the assignment of 
insured mortgages.  You request confirmation that the provisions 
of paragraph 1-33 apply only to HUD-insured mortgages on projects 
prior to the completion of construction.  I cannot provide such 
confirmation because certain provisions of paragraph 1-33, such 
as paragraph 1-33(B), deal with the subject of the assignment of 
insured mortgages after full disbursement.  The Department, 
however, recently has become aware that some of the specific 
guidance within two portions of paragraph 1-33 of 
Handbook 4435.01 REV-1 are not correct as presently written. 
These errors, which appear within subparagraph's 1-33(B) and 
1-33(D), are discussed in more detail below.  I trust that the 
clarification contained herein about paragraph 1-33 of Handbook 
4435.01 REV-1 will address your concerns with regard to that 
Handbook provision. 
  
   Paragraph 1-33(B) presently states, among other things, that 
the Department's Field Office Manager must give written approval 
before a mortgagee may transfer an insured mortgage after full 
disbursement.  This, however, is not consistent with the 
Department's current regulations, nor with other Handbook 
guidance. 
  
   The basic provision governing the assignment of insured 
mortgages is 24 C.F.R. Section 207.261.  Subsection (a) thereof 
provides that an approved mortgagee may assign, transfer or 
pledge an insured mortgage or a partial interest in an insured 
mortgage in accordance with the terms and conditions of that 
regulation.  Transfers of insured mortgages prior to, and after, 
full disbursement are treated differently by 24 C.F.R. Section 
207.261.  In this regard, 24 C.F.R. Section 207.261(c) provides 
that transfers or pledges of insured loans prior to full 
disbursement may be made "only with the prior written approval of 
the Commissioner."  In comparison, 24 C.F.R. Section 207.261(d), 
which deals with transfers after full disbursement, does not 
mention prior HUD approval. 



  
Rather, it states that: 
  
Transfers after full disbursement may be made only to a 
transferee approved by the Commissioner.  Upon assumption by 
the transferee of all obligations under the contract of 
mortgage insurance, the transferor shall be released from 
its obligations under such contract.  The transfer shall be 
reported to the Commissioner on a form satisfactory to the 
Commissioner. 
  
   Thus, 24 C.F.R. Section 207.261(d) establishes two basic 
requirements for transfers of insured mortgages after full 
disbursement, namely, that:  (1) the transfer be made only to an 
FHA-approved mortgagee; and (2) the transfer be reported to the 
Department.  Paragraph 2-27(a) of Handbook 4350.4, Insured 
Multifamily Mortgagee Servicing and Field Office Remote 
Monitoring Handbook, affirms this implementation by providing 
that whenever there is a sale of a HUD-insured mortgage, HUD 
should be advised on Form HUD-92080 within 15 calendar days of 
the action.   Thus, based on the language of 24 C.F.R. 
Section 207.261(d) as well as on its implementation in paragraph 
2-27(a) of Handbook 4350.4, after full disbursement a mortgagee 
need not receive HUD's written approval before it may transfer an 
insured mortgage.  To the extent that paragraph 1-33 of Handbook 
4435.01 REV-1 conflicts with this position, it should not be 
followed. 
  
   The second issue concerns paragraph 1-33(D) of 
Handbook 4435.01 REV-1.  Paragraph 1-33(D) presently states that 
a mortgagee may transfer a partial interest in an insured 
mortgage or pool of insured mortgages under a participation 
agreement or arrangement, without obtaining HUD approval, subject 
to, among other things, total participation by others not 
exceeding 90% before final closing and 95% after final closing. 
Paragraph 1-33(D) also provides that, under certain conditions, 
the Field Office Manager may approve 100% participation by others 
before or after final closing. 
  
   The foregoing requirements, as presently set forth in 
paragraph 1-33(D), also are incorrect.  At one time 24 C.F.R. 
Section 207.261 required that, where a mortgagee of record wished 
to transfer a partial interest in an insured mortgage without HUD 
approval, the mortgagee had to retain at least a 10% beneficial 
interest in the insured mortgage up to the time of final 
endorsement, and at least a 5% beneficial interest thereafter. 
On August 11, 1986, however, the Department amended 24 C.F.R. 
Section 207.261 to, among other things, eliminate these 
percentage limitations on participation by others in an insured 
mortgage.  See 51 Fed. Reg. 28699 (Aug. 11, 1986).  Accordingly, 
24 C.F.R. Section 207.261(e), which deals with transfers of 
partial interests under participation agreements, presently reads 
as follows: 
  
A partial interest in an insured mortgage or pool of insured 
mortgages may be transferred under a participation agreement 
or arrangement (such as a declaration of trust or the 



issuance of pass-through certificates), without obtaining 
the approval of the Commissioner, if the following 
conditions are met: 
  
(1) Legal title to the insured mortgage or mortgages 
shall be held by an approved mortgagee which, for the 
purposes of this paragraph (e), shall be referred to as 
the principal mortgagee; 
  
(2)  The participation agreement, declaration of trust 
or other instrument under which the partial interest is 
transferred shall provide that: 
  
(i) The principal mortgagee shall remain mortgagee 
of record under the contract of mortgage 
insurance; 
  
(ii) The Commissioner shall have no obligation to 
recognize or deal with anyone other than the 
principal mortgagee with respect to the rights, 
benefits, and obligations of the mortgagee under 
the contract of mortgage insurance; and 
  
(iii) The mortgagor shall have no obligation to 
recognize or do business with anyone other than 
the principal mortgagee or its servicing agent 
with respect to rights, benefits, and obligations 
of the mortgagor or the mortgagee under the 
mortgage. 
  
   Paragraph 1-33(D) of the Handbook appears to have been 
drafted with the regulation, i.e., section 207.261(e), as it 
existed prior to August 11, 1986, in mind.  In this regard, 
paragraph 1-33(D) does not reflect consideration of that 
August 11, 1986 regulation change which, among other things, 
removed the percentage limitations on participation by others 
from section 207.261(e).  Further, in correspondence issued after 
such 1986 amendment of section 207.261(e), the Department has 
interpreted that section as permitting an FHA-approved mortgagee 
to transfer, without prior HUD approval, up to 100% of the 
beneficial interest in a HUD insured mortgage provided that the 
conditions set forth in subsections 207.261(e)(1) and (2) are 
satisfied and that legal title to the insured mortgage, at the 
time of the participation, remains with the principal mortgagee 
of record. 
  
   As presently written, paragraph 1-33(D) conflicts with this 
interpretation of the regulation because it does not permit 
(without HUD approval) 100% participation interests where the 
  
conditions of subsections 207.261(e)(1) and (2) are met.  Thus, 
paragraph 1-33(D) should not be followed to the extent that it: 
(1) mandates that a mortgagee may transfer a partial interest in 
an insured mortgage or pool of insured mortgages under a 
participation agreement or arrangement, without obtaining HUD 
approval, only if the total participation by others does not 
exceed 90% before final closing and 95% thereafter; and (2) 



requires HUD approval for 100% participation by others before or 
after final closing where the conditions of subsections 
207.261(e)(1) and (2) are satisfied and legal title to the 
insured mortgage, at the time of the participation, remains with 
the principal mortgagee of record. 
  
   We have consulted with the Office of Housing on this matter. 
The Office of Housing has advised us that paragraph 1-33 will be 
revised to follow the positions set forth in this letter.  In the 
interim, for any closings that may arise before the revisions to 
paragraph 1-33 are finalized and issued, this letter will serve 
to indicate the Department's position that paragraph's 1-33(B) 
and 1-33(D) of Handbook 4435.01 REV-1 are in error and that the 
legal positions set forth in this letter should be followed. 
  
                           Very sincerely yours, 
  
                           John J. Daly 
                           Associate General Counsel 
                           Insured Housing and Finance 
 
 
 


