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                               June 17, 1993 
  
MEMORANDUM FOR:  Janice D. Rattley, Director, Office of 
                   Construction, Rehabilitation and 
                   Maintenance, PC 
  
FROM:  Robert S. Kenison, Associate General Counsel, Office of 
         Assisted Housing and Community Development, GC 
  
SUBJECT:  Modernization Funding of Certain Resident Initiatives 
          Activities 
  
     This is in response to your memorandum dated May 6, 1993, which 
requested a legal opinion on the eligibility of certain resident initiative 
activities for modernization funding.  We will address these activities in the 
order provided in your memorandum. 
  
     1.  Revolving Loan Fund.  You have asked whether a revolving loan fund 
is a legally eligible activity.  This question was addressed in a memorandum 
dated, June   , 1993, to Dom Nessi, Acting Director, Office of Resident 
Initiatives, which is attached for your information. 
  
     2.  Funding of Resident-Owned Businesses. 
  
          a.  Purchase of Equipment.  You have asked whether the purchase of 
equipment for donation to or non-temporary use by a resident-owned business is 
an eligible modernization activity.  The purchase of equipment to carry out 
modernization activities is also addressed in my memorandum, dated June   , 
1993, to Dom Nessi.  The purchase of equipment to carry out modernization 
force account work or for temporary use by a resident-owned business which has 
a contract for labor only with the housing authority are eligible activities. 
However, there is no legal basis for the purchase of equipment for donation to 
or non-temporary use by a resident-owned business. 
  
     Section 14(b) of the United States Housing Act of 1937 provides that the 
Secretary may make modernization assistance available to public housing 
agencies "for the purpose of improving the physical condition of existing low- 
rent public housing projects and for upgrading the management and operation of 
such projects to the extent necessary to maintain such physical improvements." 
This assistance may be made available only for low-rent housing projects which 
are owned by public housing agencies; are operated as rental housing projects 
and assisted under section 5 or section 9 of the United States Housing Act; 
are not assisted under section 8 of the United States Housing Act; and which 
meet such other requirements of the Secretary. 
  
     Economic development costs are eligible in both CIAP 
� �(  968.210(e)(3)(ii) and CGP (  968.310(g)(1)) as part of management 



improvement costs.  Management improvements, development-specific or PHA-wide 
in nature, are eligible costs where needed to upgrade the operation of the 
PHA's developments, sustain physical improvements at those developments or 
correct management deficiencies.  Management improvements and planning costs 
may be funded as a single modernization project.  Economic development 
activities, such as job training, resident employment and contracting with 
resident businesses, for the purposes of carrying out activities related to 
the eligible management and physical improvements are eligible costs, as 
approved by HUD.  HUD encourages PHAs, to the greatest extent feasible, to 
hire residents as trainees, apprentices, or employees to carry out the 
modernization program in CIAP or CGP, and to contract with resident-owned 
businesses for modernization work.  See 24 CFR part 963, published May 11, 
1992, at 57 Federal Register 20184. 
It is our opinion that the purchase of equipment for donation to or non- 
temporary use (other than force account related equipment or contract-related 
purchase and temporary use of equipment) by a resident-owned business does not 
satisfy the requirements of section 14 or the regulations.  However, the 
United States Housing Act does not prohibit PHAs from purchasing equipment for 
resident-owned businesses with rental income or operating subsidy. 
  
          b.  Rehabilitation of Space for Use by Resident-Owned Businesses. 
You have asked if there are any legal limitations on what a housing authority 
may pay for in converting space for use by a resident-owned business.  The 
conversion of dwelling space to non-dwelling space is an eligible 
modernization activity provided the housing authority has received HUD's 
approval.  Guidance regarding operating subsidy waivers was provided in Notice 
PIH 90-39, issued August 24, 1990.  A rule implementing this guidance has not 
been issued.  The Notice only states that the space must be safe and suitable, 
and when the space is used for resident operated businesses it must be 
consistent with local laws.  At the time that HUD reviews the request for the 
waiver, it would also review the proposed use of the unit.  If the unit was to 
be used by a resident-owned business, it would have to be demonstrated that 
the business was related to the provision of low-income housing.  Permissible 
businesses include but are not limited to child care, laundromats, security, 
maintenance-related businesses (e.g., screen repairs, cleaning, painting, 
equipment repairs) or other businesses related to the operation of the 
development. 
  
     To the extent that additional improvements such as additional electrical 
capacity are needed to operate the approved resident business in that space, 
such improvements could be assisted under section 14.  Such improvements would 
meet the statutory requirement that modernization assistance is available to 
public housing agencies for the purpose of improving the physical condition of 
existing low-rent public housing projects and for upgrading the management and 
operation of such projects to the extent necessary to maintain such physical 
improvements. 
  
          c.  Limitation of Type of Resident-Owned Businesses which may be 
Provided Non-dwelling Space.  You have asked if there are any legal 
limitations on the type of resident-owned businesses which may be provided 
non-dwelling space and are there any legal limitations on the number of 
resident-owned businesses which may be provided non-dwelling space in a given 
development.  As discussed in paragraph 2.b. above, the housing authority 
would have to demonstrate that the proposed resident-owned business was 
related to the provision of low-income housing.  Businesses such as bakeries, 
beauty parlors and convenience stores should not be approved because they are 
not related to the provision of low-income housing.  Notice PIH 90-39 provides 



that operating subsidy waivers will be considered for not more than three 
years, subject to renewal, and waivers will not normally approve operating 
subsidy for more than one site (involving one or more contiguous units) for 
economic self-sufficiency services (including resident operated business) per 
public housing project.  The number of resident-owned businesses which may be 
provided non-dwelling space in a given development is discretionary with HUD 
headquarters. 
  
          d.  Lease Provisions for Use of Non-dwelling Space.  You have 
requested guidance on the kinds of provisions which must legally be included 
in the lease between the housing authority and the resident-owned business for 
the non-dwelling space.  You suggest the following provisions: lease terms 
(maximum two-year term with option to renew where approved by the Field 
Office); applicability of local law restrictions; amount of rental payment; 
employment preference to other residents; and responsibility of payment for 
utilities and routine maintenance. 
     On leases, section 203(A) of the Annual Contribution Contract provides 
as follows: 
  
               The Local Authority shall, unless otherwise approved by the 
          Government, use the dwellings in the Projects solely for the 
          purpose of housing Families of Low Income as provided in this 
          Contract.  It shall not, without the approval of the Government, 
          grant any concessions, licenses, or permits to use any nondwelling 
          space or facility in any Project at less than fair rental value, 
          except for programs conducted by or primarily for the occupants of 
          the Project or for temporary public, charitable, or similar use. 
  
Section 203(A) of the ACC provides for flexibility in leasing non-dwelling 
space to resident-owned businesses.  The only restrictions would be those 
imposed by HUD.  To date, we are unaware of any mandatory HUD lease 
provisions.  We agree that you could require the lease terms mentioned above. 
The lease would also have to be in accord with applicable State and local law. 
HUD should review these leases before execution by the housing authority.  It 
should also be noted that leasing of dwelling or nondwelling space incident to 
the normal operation of the project for public housing purposes, as permitted 

�by the ACC, is not considered a disposition.  24 CFR 970.2(d). 
  
          e.  Treatment of Income/Operating Subsidy.  Guidance is requested 
on the legal limitations with regard to the waiver of part 990.  Generally, 
any income other than dwelling rental income is subject to the requirements at 

�24 CFR  990.109 and must appear in budgets approved by HUD.  This income 
would be added to the projected average dwelling rental income per unit to 

�obtain the Projected Operating Income Level.  24 CFR 990.109(e)(3).  The 
Operating Income is then offset by operating subsidy (i.e., the operating 
income is counted in the performance funding system and reduces the amount of 

�subsidy).  24 CFR 990.101(c)(5).  The Authority could use its income for 
program purposes, but it would have to be able to compensate for the reduced 
operating subsidy.  Resident initiative programs (economic development or 
resident management as described in parts 986 or 964) would be appropriate 
program purposes.  Notice PIH 90-39 provides for a Headquarters waiver of part 
990 to provide for operating subsidy of generally not more than one site (one 
or more contiguous units) per development for a three-year period.  Additional 
waivers are discretionary with HUD Headquarters but would be limited to 
approved resident businesses and other eligible purposes described in the 
Notice. 
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