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Index:  2.245 
Subject:  Lease and Grievance (Public Housing) 
  
                        February 10, 1992 
  
Mr. Henry N. Gillman 
Assistant County Attorney 
Metropolitan Dade County, Florida 
Suite 2810 
Metro-Dade Center 
111 N.W. 1st Street 
Miami, FL.  33128-1993 
  
Dear Mr. Gillman: 
  
     Your letter of January 9, 1992, asks our opinion on whether 
denial of a public housing tenant's request for transfer to 
another public housing unit is a grievable adverse action, and 
whether such denial is subject to the notice requirements and 
grievance procedures under the HUD lease and grievance 
regulations (24 CFR Part 966). 
  
     The HUD rule provides that the public housing agency 
grievance procedure is applicable to "all individual grievances" 
(§  966.51(a)).  "Grievance" includes any dispute with respect to 
PHA "action or failure to act" in accordance with the lease or 
PHA regulations which adversely affects the rights of an 
individual tenant (§ 966.53(a)).  A tenant's allegation that the 
tenant has a right to transfer under the lease or PHA 
regulations, and that the right was violated by the PHA's refusal 
to grant the requested transfer, is grievable.  There is a 
dispute respecting the PHA's failure to act (denial of transfer 
request), the failure adversely affects the individual tenant, 
and the tenant alleges that the failure violated the tenant's 
right to a transfer under the lease or PHA regulations.  We note 
that the HUD lease and grievance procedure provisions which 
define a "grievance" subject to the grievance hearing procedures 
were not amended in the recent rulemaking, and have remained 
unchanged since initial promulgation of the rule in 1975. 
  
     Under recent amendments of the HUD rule, the public housing 
lease must provide that a PHA is obligated to notify the tenant 
of the specific grounds for a proposed adverse action 
(  966.4(e)(8)(i)) (amendments published October 11, 1991, 
56 Federal Register 51560).  The notice must inform the tenant of 
the right to request a hearing (  966.4(e)(8)(ii)(A)).  For a 
PHA's denial of the tenant's request for action by the PHA, such 
as the tenant's request for transfer to another unit, the PHA 
must give notice of the proposed adverse action. 
  



     Although the denial of a transfer request is grievable, this 
does not mean that the tenant has a right to the requested 
transfer.  Rather, it is the responsibility of the hearing 
officer to determine through the grievance hearing whether the 
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transfer denial violates a tenant transfer right under the lease 
or PHA regulations.  HUD required lease provisions only require 
the PHA to offer alternative accommodations in limited 
circumstances: where the unit is dangerous and necessary repairs 
cannot be made in a reasonable time (  966.4(h)).  It is also 
possible that the lease form or regulations of an individual PHA 
may grant tenant a right to transfer in other circumstances. 
  
                                   Very sincerely yours, 
  
                                   Michael H. Reardon 
                                   Assistant General Counsel 
                                   Assisted Housing Division 
 
 
 


