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As requested, here are our responses to the questions marked 
on the attached list: 
  
PROGRAM POLICY 
1.  QUESTION:  Since the LBP Guidelines are not mandatory, are 
the two certification contained in Appendix 14 of the Guidelines 
mandatory?  If so, what is the regulatory citation for the 
requirement?  What sanctions are to be imposed if the 
certification are not made by PHAs? 
  
ANSWER:  Certifications regarding testing and abatement are 
required by the Lead-Based Paint Poisoning Prevention Act 
(LBPPPA) and regulations.  See  42 U.S.C.  4822 (c) and (d); 24 
CFR § 964.706(c) and (d)(2) and 968.110(k).  The certification 
forms at Appendix 14.4 of the Guidelines are suggested formats 
for the testing and abatement certification.  HUD may impose any 
sanction available under the ACC or State law is the PHA fails to 
provide the necessary certification.  Since comprehensive 
modernization is involved, HUD may first withhold any CIAP 
disbursements until the certifications are provided. 
  
5.  QUESTION:  Should a PHA procure liability insurance coverage 
for dwelling units that were tested and/or abated prior to the 
issuance of the Master Policy? 
  
ANSWER:  PHAs are required to maintain comprehensive general 
liability insurance for their projects.  PHAs should consider 
additional coverage for previous LBP testing and abatement work 
because of the possibly of pollution exclusion coverage under 
their general liability policy.  Courts are divided on 
interpretation of these policies.  Additional insurance would be 
an eligible expense for operating subsidy. 
  
6.  QUESTION:  Is the Department planning to issue a new LBP 
regulation which integrates all of the requirements?  If so, 
when? 
  
ANSWER:  Yes.  The Department is currently drafting such a 
regulation for the Public and Indian Housing programs and other 
HUD programs covered by the LBPPPA.  A proposed rule should be 
published early next year. 
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7.  QUESTION:  What are the LBP requirements for PHA owned 
Section 8 units? 
  
ANSWER:  The Housing Quality Standards for the Section 8 
Housing Assistance Payments Program - Existing Housing provide 
LBP requirements at 24 CFR § 882.109(i).   This information could 
be presented in a chart.  Showing for example, defective paint, 
chewable surfaces, testing, abatement, tenant protection, yearly 
review and records requirements.   It should be emphasized that 
these requirements do not reflect the recent amendments made to 
the LBPPPA and further rulemaking is developing. 
  
8.  QUESTION:   Since elderly hi-rise buildings have started to 
house more and more mentally and physically disabled younger 
residents who may have small children, or are not mentally able 
to know to not to digest paint, will LBP regulations now be 
applied to "elderly" hi-rise? 
  
ANSWER:  The LBPPPA exempts housing for the elderly or 
handicapped, except for any dwelling in such housing in which any 
child who is less than 7 years of age resides or is expected to 
reside.  See 42 U.S.C. 4822 (e).  PHAs are responsible to develop 
occupancy criteria following the United States Housing Act of 
1937 and regulations.  PHAs are also responsible to take 
appropriate LBP action based on the occupancy of their "elderly" 
projects.  HUD will be addressing this issue in the revised LBP 
regulations. 
  
14.  QUESTION:  Is the PHA required to test a random sample of 
units in a development that has completed comprehensive 
modernization? 
  
ANSWER:  Yes, unless records establish that such units, PHA 
owned or operated child care facilities, exterior or interior 
common areas were tested or treated in accordance with the 
standards prescribed in subpart H, Part 965.  See  24 CFR 
§ 965.709. 
  
15.  QUESTION:  What is the penalty if a PHA/IHA does not 
complete testing by 1994? 
  
ANSWER:  HUD may impose any sanction available under the ACC 
or State law if the PHA fails to perform the necessary testing. 
Since comprehensive modernization is involved, HUD may first 
withhold any CIAP disbursements until the testing is completed. 
  
17.  QUESTION:  If a housing unit has been transferred to the 
buyer and later found to have LBP, is HUD still legally 
responsible for abatement? 
  
ANSWER:  HUD is not responsible for abatement unless HUD had 
knowledge of LBP on the unit and failed to disclose the condition 
to the buyer. 
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18.  QUESTION:  If a housing unit is tested and found to have 
LBP, but is subsequently transferred to the buyer prior to any 
work being done, is HUD still legally responsible to pay for 
abatement? 
  
ANSWER:  HUD is only responsible for informing the buyer of 
known defects.  In the homeownership programs, the PHA should 
ensure that such abatement work is completed with available HUD 
assistance before transfer of title (i.e., CIAP (emergency, lead- 
based paint or special purpose modernization), Comprehensive 
Grant Program or operating subsidies). 
 
  


