
Question: The FY 2018 Healthy Homes Production Grant Program for Tribal Housing NOFA 
states: 

 Page 25, paragraph 2: “Limitation on use of funds. You may not use grant funds for any 
of the following activities: ... f. Funds must not be used for hazard evaluation or control 
activities in housing owned and operated by the grantee that was developed under a 
contract between the Secretary and an Indian housing authority pursuant to the United 
States Housing Act of 1937 (42 U.S.C. 1437 et seq.).” 

 Page 34, paragraph d: “Remediation and hazard reduction activities in public housing, 
project-based Section 8 housing, or housing built after 1977.” 

Are any 1937 Act Units eligible? Are any NAHSDA Units eligible? 

Answer: Regarding these paragraphs, the following categories of housing units are not eligible 
for funding under this NOFA: 

 1937 Act Units (those developed pursuant to the United States Housing Act of 1937) that 
are owned and operated by the grant recipient; 

 NAHASDA Units (those developed pursuant to the Native American Housing Assistance 
and Self-Determination Act of 1996), because these were developed after 1977; 

 Public housing; 
 Project-based Section 8 housing; and 
 Other housing built after 1977. 

Note that 1937 Act Units owned and operated by a tribe are ineligible if the tribe is grant 
recipient but, if a tribally-designated housing entity (TDHE), which is an entity independent of 
the tribe, is the grant recipient, the units owned and operated by the tribe are eligible (unless 
otherwise specified as being ineligible (see, for example, paragraphs (a) – (h) on page 34)). 
Similarly, 1937 Act Units owned and operated by a TDHE are ineligible if the TDHE is grant 
recipient but, if a tribe is the grant recipient, the units owned and operated by the TDHE are 
eligible (unless otherwise specified as being ineligible). 

Note also that privately owned housing units built before 1978, including those that were 
previously Formula Current Assisted Stock (FCAS) units, are eligible (unless otherwise specified 
as being ineligible). 


