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Asset Repositioning:  Options Beyond Public Housing 

 
The contents of this document, except when based on statutory or regulatory authority or law, does not have the force and 
effect of law and is not meant to bind the public in any way. This document is intended only to provide clarity to the public 
regarding existing requirements under the law or agency policies. 

(1) Question: Can a PHA with non-Moving to Work (MTW) status closeout through PIH Notice 
2014-24 by transferring its Public Housing program, including all remaining Public Housing 
Assets and Funds, including Reserves, to an MTW PHA (Receiving PHA)? 
 
Answer: Yes, provided the MTW PHA has a Public Housing program. That is, the MTW PHA 
needs to have public housing units in its portfolio that are covered by an Annual Contributions 
Contract (ACC). 
 
The MTW Statute, Section 204(b) of the Omnibus Consolidated Rescissions and Appropriations 
Act of 1996, provides PHA(s) with MTW status the ability to use funds appropriated under 
Section 9 flexibly in accordance with their MTW Agreements and Plan. Additional guidance is 
provided below about MTW PHAs’ ability to use Funds flexibly if it is an Initial MTW PHA or 
an Expansion PHA. 
 
Initial PHAs (one of the 39 PHA(s) designated as MTW before 12/15/2015): 

• An Initial MTW PHA (defined above) can use all Funds (including reserves) flexibly 
for MTW activities that are permitted under its approved MTW Agreement and approved 
in an Annual MTW Plan 
• Once the voluntary transfer is complete under PIH Notice 2014-24, the MTW PHA 
may use the public housing assets (all Funds, including reserves) received from the 
Divesting non-MTW PHA in accordance with all of its MTW funding flexibilities. 
Expansion PHA(s) (designated pursuant to the 2016 Appropriations Act): 
• Congress has provided temporary express authorization for flexible use of previously 
appropriated reserve funds in recent Appropriations Acts. An MTW Expansion Agency 
may check the status of this authorization by clicking here. 
• Once the voluntary transfer is complete under PIH Notice 2014-24, Expansion PHA(s) 
may use funds flexibly for activities that are approved under the MTW Supplement to the 
PHA Plan and may use reserves flexibly if Congress permits MTW Expansion Agencies 
to continue to use previously appropriated funds flexibly (reserves). 
 

Additionally, the Divesting non-MTW PHA that is transferring the funds to the MTW PHA may 
not place requirements on how the Funds (including reserves) can be expended by the MTW 
PHA.  Finally, a non-MTW PHA that is in this situation should contact their local Field Office 
for additional guidance and steps prior to initiating a voluntary transfer of its Public Housing 
program to an MTW PHA under PIH Notice 2014-24. 

 
 

 
 

This document Provides answers to frequently asked questions regarding the use of Public Housing Funds for 
repositioning.  Please contact your local PIH Field Office or email Repositioning@hud.gov if you have questions. 

https://www.hud.gov/sites/documents/pih2014-24.pdf
https://www.hud.gov/sites/documents/pih2014-24.pdf
https://www.hud.gov/sites/documents/pih2014-24.pdf
https://www.hud.gov/sites/documents/pih2014-24.pdf
https://www.hud.gov/sites/documents/pih2014-24.pdf
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2. Question: If a PHA (Divesting PHA) closes out through PIH Notice 2014-24, and transfers its Public 

Housing program, including its Faircloth authority to another PHA (Receiving PHA), can the two 
PHAs  form a partnership to develop new public housing units, including units that would 
immediately be converted to RAD?   
 
Answer: Yes, if allowed under local laws.  The Divesting PHA could serve as the developer/owner 
of the mixed-finance public housing (RAD) development.  The Receiving PHA would provide the 
Faircloth authority.  The mixed-finance units could be immediately converted to RAD, subject to all 
applicable requirements.  The units could be developed in the jurisdiction of either the Divesting or 
Receiving PHA, subject to other federal requirements and local laws. 
  

3. Question:  If a PHA is submitting a removal application to HUD that removes the last of its public 
housing units, and the PHA has other non-dwelling public housing property (contiguous land or 
separate suite)1, can the PHA include that non-dwelling property in the unit removal application?  
 
Answer: It depends on the type of removal application: 
 
RAD. The PHA can only include the non-dwelling property if the property supports the RAD project 
and will be owned by the same entity as the RAD units and included in the RAD use agreement. 
 
Section 18. The PHA can only include the non-dwelling property if the property will be disposed of 
(transferred) (not retained by the PHA). The disposition may be to the same or to a different entity 
than the entity that will receive the property with the units. The PHA must meet all applicable 
requirement for the disposition of the non-dwelling property (including environmental review, PHA 
Plan, consultations, board approval, justification criteria of 24 CFR 970.17(d)). 
 
Section 22. The PHA can include the non-dwelling property as part its SVC application. The PHA 
may propose to retain (outside of public housing restrictions) or dispose of (transfer) the property (to 
the same or different entity than the entity that will receive the property with the units). The PHA 
must meet all requirements of future use that apply to the property with the units (including 
environmental review,) 
 
If the PHA does not include the non-dwelling property in its removal application for the units, prior 
to closing out its public housing program, the PHA must do one of the following: 

 Section 18.  Submit a separate disposition application for the non-dwelling property; 
 Retention (Part 200).  Submit a separate retention application for the non-dwelling property (see 

PIH Notice 2016-20); or  
 Transfer the Non-Dwelling Property to the Receiving PHA.  If the PHA is closing out its public 

housing program through a Voluntary Transfer under PIH Notice 2014-24 
 
 

 
1 Public housing property is any real property acquired, developed, modernized, operated or maintained with public housing 
funds even if it’s not under a current DOT or recorded as a property in IMS/PIC 

https://www.hud.gov/sites/documents/pih2014-24.pdf
https://www.hud.gov/sites/dfiles/PIH/documents/PIH-2016-20.pdf
https://www.hud.gov/sites/documents/pih2014-24.pdf
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4. Question: If a PHA is submitting a removal application (RAD, Section 18, Section 22 SVC) to HUD 
that removes the last of its public housing units, can it include personal property (e.g., equipment, 
supplies, computer centers, furniture, and vehicles) of the PHA in that application? 

 
Answer:  Yes, if the personal property exclusively or primarily supports the real property being 
removed.  Central office personal property (acquired with 1937 Act funds) cannot be included in the 
removal application and must be addressed later under the “Disposition of Personal Property” section 
of PIH Notice 2019-13 or transferred to another PHA under PIH Notice 2014-24.  Note that for 
Section 18 and Section 22 applications, there is no specific field on the form HUD-52860 about 
personal property but PHA may attach a list/description and request that it be included as part of the 
approval from the Specials Application Center (SAC). 
  

5. Question: My PHA has zero public housing units and wants to closeout its public housing program 
by transferring its Public Housing program (including Faircloth authority) to a PHA in another state. 
The Receiving PHA would develop the new public housing units (based on the transfer of the 
Divesting PHA’s Faircloth authority) in its state/jurisdiction. Is this permitted? 

 
Answer: Yes, if the voluntary transfer otherwise complies with the requirements of PIH Notice 2014-
24 and the Federal and state law regarding development of the public housing units. 

https://www.hud.gov/sites/dfiles/OCHCO/documents/2019-13pihn.pdf
https://www.hud.gov/sites/documents/pih2014-24.pdf
https://www.hud.gov/sites/documents/pih2014-24.pdf
https://www.hud.gov/sites/documents/pih2014-24.pdf

