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CDBG Memorandum 

How Long Can an Area Be Considered Slum or 
Blighted? 
 
May 20, 1991 
 
MEMORANDUM FOR: Anthony M. Villane, Jr., Regional Administrator/ Regional Housing Commissioner, 
2S 
 
ATTENTION: Joan Dabelko, Director, Office of Community 
Planning and Development, 2C 
 
FROM: Anna Kondratas, Assistant Secretary for 
Community Planning and Development, C 
 
SUBJECT: Area Slum/Blight Activities 
Policy Guidance 
Community Development Block Grant (CDBG) Program 
 
This memorandum is in response to your April 2, 1990, request for guidance on two CDBG issues: (1) the 
length of time an area can be considered slum/blighted, and (2) the definition of substandard for 
residential rehabilitation. We appreciate the additional information that was provided to us as requested 
and we apologize for any inconvenience the delay in responding to your inquiry may have caused. 
 
Regarding the first issue, you have requested the specific circumstances under which a slum/blight 
designation can be questioned based on a change in the area's conditions, and the regulatory basis for 
such a determination. We believe that 24 CFR 570.208(b)(1) is not clear whether the area must remain 
qualified under the stated criteria at the time each CDBG-assisted activity is initiated. The regulation 
states that an activity satisfies the criteria if the area "meets" the definition in paragraph (i), and 
throughout the area there "is" the condition described in paragraph (ii). The better reading, consistent 
with other standards for meeting the national objectives in section 570.208, is that the criteria must be 
met when the funds are to be obligated for the activity, e.g., put under contract. However, the implication 
of paragraph (iii) is that the criteria under paragraphs (i) and (ii) need only be present at the initial area 
"designation". The record keeping requirement of section 570.506(b)(7) and the CPD Monitoring 
Handbook reassert the implication. 
 
It is clear that, at the time that a grantee initially makes a decision to use CDBG funds for activities to 
address slums or blight on an area basis, the area must be so designated in accordance with the 
regulatory criteria in effect at the time of designation. However, because the regulations do not explicitly 
provide otherwise, we believe that once the area is designated, the grantee can continue to undertake 
CDBG-funded activities as long as the basis for the initial determination is not in question. If the 
regulatory criteria change, the grantee must meet the new test for a slum/blighted area before new CDBG 
funds can be spent. For example, an area that qualified under the slum/blight standards prior to the 
regulatory revisions in 1983 would have had to be re-designated in accordance with the new standards in 
the 1983 CDBG rule. Similarly, the area would have had to have been re-designated in 1988 when the 
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most recent revisions were made in order to ensure that the area still qualified under the provisions of 24 
CFR 570.208(b)(1). Grantees can, however, complete activities initially undertaken prior to the effective 
date of the revised regulatory criteria where funds were previously obligated and no new money is being 
added to an activity. 
 
Because the regulations are unclear with respect to the length of time CDBG funds can be spent in a 
designated slum/blighted area, activities can continue to be undertaken until there is "substantial 
evidence to the contrary" that a new activity in a prior designated area would still reasonably "be 
considered to aid in the prevention or elimination of slums or blight" (see section 570.208(b), first 
paragraph). (The term "new activity," for these purposes, means an activity for which funds have not 
previously been obligated.) It is recognized that some areas will require a longer period of time to treat 
than others. When undertaking national objective reviews, field staff should apply the criteria at 
570.208(b)(1) and question slum/blight activities when substantial evidence exists that contradicts the 
grantee's assertions contained in its designation of an area or is inconsistent with the applicable HUD 
requirements. For these purposes, Exhibit 4-5 of the CPD Monitoring Handbook provide specific 
questions to help the HUD reviewer. We are considering regulatory change that would prevent abuse in 
extreme cases. 
 
With respect to the second issue, clarification was requested regarding the definition of substandard for 
residential rehabilitation when a grantee's definition is stricter than the housing quality standards for the 
Section 8 Housing Assistance Payments program. The regulations at 24 CFR 570.208(b)(1)(iv) state that 
rehabilitation of residential structures may qualify as a slum/blight activity provided the structures qualify 
as substandard under local definition. The local definition must be such that buildings deemed 
substandard "would also fail to meet the housing quality standards for the Section 8 Housing Assistance 
Payments Program - Existing Housing (24 CFR 882.109)." (emphasis added). This means that 
substandard buildings must fail both the housing quality standards as well as local standards. If the 
structures do not fail the Section 8 housing quality standards, they would not be considered substandard 
for this purpose. For instance, if the Section 8 housing quality standards require two electrical outlets per 
room, the local standards require four outlets per room, and a building has three outlets per room, it 
would not be considered substandard in accordance with 570.208(b)(1)(iv). 
 
If additional information is required, please contact the Entitlement Communities Division at FTS 458-
1577. 
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