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FREQUENTLY ASKED QUESTIONS (FAQs) for 
Data Sharing Agreements and Computer Matching Agreements 

Updated: August 16, 2022 

 

The following is a guidance document published by the Department of Housing and Urban Development 

Office of Community Planning and Development for the purpose of providing answers to frequently 

asked questions about the Data Sharing Agreement and the Computer Matching Agreement.  This 

document is intended to provide guidance to recipients, subrecipient, contractors, subcontractors, and 

other stakeholders of Community Development Block Grant Disaster Recovery (CDBG-DR) grants, which 

for purposes of data sharing, includes assistance for mitigation, electric power systems, or resilience 

purposes awarded as CDBG-MIT, CDBG-DR, or CDBG-NDR grants.  

This guidance document is divided into two sections, with the first section covering the Data Sharing 

Agreement and the second section covering the Computer Matching Agreement. 

I. GENERAL QUESTIONS REGARDING THE DATA SHARING AGREEMENT   

 

1. What is the Data Sharing Agreement? 

The Data Sharing Agreement is an agreement between the Department of Housing and Urban 

Development (HUD) and the State, Commonwealth, City, or Instrumentality that is the grantee.  The 

agreement enables HUD to share with the grantee the data it receives from FEMA, including 

personally identifiable information (PII) that is protected by the Privacy Act of 1974 (Privacy Act), as 

amended, 5 U.S.C. § 552a.  The data covered under the agreement can be used for assessing unmet 

needs resulting from a Presidentially declared major disaster and to plan for the use of one or more 

Community Development Block Grant Disaster Recovery (CDBG-DR) grants, including funds for 

electric power systems, mitigation or resilience purposes awarded as CDBG-DR, CDBG-MIT or CDBG-

NDR grants (Grant(s)); and to market activities to potential applicants that may be eligible for 

assistance funded by the Grant(s).    

HUD can enter a Data Sharing Agreement with a grantee after it allocates CDBG-DR funds to the 

grantee.  Once signed, the Data Sharing Agreement allows HUD to share data for any major disaster 

after the grantee receives an allocation for that disaster.  However, HUD can only share data during 

periods in which it has an agreement in place with FEMA allowing it to share data.  HUD and FEMA 

update their agreements from time to time.  

2. What are the authorized uses of the data covered under this agreement? 

The data covered under the agreement can be used for two purposes: (1) assessing unmet needs 

resulting from a Presidentially declared major disaster and to plan for the use of one or more 

Community Development Block Grant Disaster Recovery (CDBG-DR) grants, including funds for 

electric power systems, mitigation or resilience purposes awarded as CDBG-DR, CDBG-MIT or CDBG-

NDR grants (Grant(s)); and (2) to market activities to potential applicants that may be eligible for 

assistance funded by the Grant(s).  The Data Sharing Agreement prohibits any other uses of these 

data. 
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3. How long is the Data Sharing Agreement valid for and how would a grantee or HUD terminate 

the agreement?  

The Agreement is effective upon the date of the signature of both HUD and the grantee and will 

remain in effect until the closeout of the last grant(s) for which the grantee receives data under the 

Agreement.  Either HUD or the grantee may terminate the agreement earlier upon written notice to 

the other party.  Some responsibilities shall survive termination of the agreement and continue until 

such time as the grantee has either returned the data to HUD or destroyed it.  HUD can enforce 

compliance with requirements pertaining to data even after termination of the Agreement. 

4. Who can access and use data under this agreement? 

The Data Sharing Agreement prohibits data use and access by any individual that is not identified by 

the grantee as an Authorized User.  Authorized Users are employees, agents (including contractors 

or subcontractors), or subrecipients (including an agent or employee of its subrecipients) who have 

entered an agreement with the grantee to comply with all requirements on the use of data 

contained in the Data Sharing Agreement and acknowledged that under the Privacy Act, unlawful 

disclosure of PII data is a misdemeanor and subject to a fine of up to $5,000. 

5. How will HUD verify if a grantee is limiting access to data to only authorized users as 

determined by the grantee?  

HUD will require the grantee to identify an Authorized User (which may be called a “grantee 

requester”) who can access data on HUD’s systems.  Grantees must maintain a list of Authorized 

Users in its files that can access data on the grantee’s systems.  The grantee will take the required 

reasonable steps to prevent data access by any individual that is not identified by the grantee as an 

Authorized User.  To avoid a data breach that must be reported to HUD and FEMA, grantees must 

revoke access to data for any individual at the point that they are no longer an Authorized User.  

Access by unauthorized individuals is an incident that must be reported in accordance with 

requirements of the Data Sharing Agreement. 

The Data Sharing Agreement gives HUD and FEMA the right to make unannounced and unscheduled 

inspections of any location in which the grantee or its Authorized Users use data, including any 

associated computer center, to evaluate compliance with the terms of the agreement and the 

requirements of the Privacy Act of 1974.  

6. How and when must a grantee destroy data? 

The grantee shall destroy the data provided under the Data Sharing Agreement at the time of the 

closeout of the Grant that assists the major disaster(s) for which the data was provided.  The 

grantee shall notify HUD in writing when the data provided under the agreement is destroyed. 

Where recordkeeping periods extend beyond grant closeout, the grantee shall retain records of 

decisions based on the use of the data for the recordkeeping period required by the Grant(s). 
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II. GENERAL QUESTIONS REGARDING THE COMPUTER MATCHING AGREEMENT 

 

7. What is the Computer Matching Agreement  

The Computer Matching Agreement (CMA) is an agreement between HUD and the grantee and is 

used to support duplication of benefits checks conducted by the grantee for approved CDBG-DR 

grant-funded programs.  The CMA governs the grantee’s use of the shared data to prevent the 

duplication of benefits in the administration of the grantee’s Community Development Block Grant 

Disaster Recovery (CDBG-DR) grants and CDBG-DR activities, including assistance for mitigation, 

electric power systems, or resilience purposes (under CDBG-MIT, CDBG-DR, or CDBG-NDR grants). 

8. What are the authorized uses of the data covered under this agreement?  

The CMA covers data sharing for the purpose of determining individual benefit amounts for 

approved activities under the grantee’s approved CDBG-DR Action Plan(s) for any open grants. The 

grantee will request data from HUD on an as-needed basis to facilitate expedited program 

implementation and prevent the duplication of benefits already received from FEMA.  It is important 

to note that the data shared under the agreement is limited to the FEMA IHP data and does not 

include other common sources of assistance which may be relevant to grantee benefit 

determinations and the grantee’s prevention of the duplication of benefits in its administration of its 

CDBG-DR grants and CDBG-DR funded activities, including assistance for mitigation, electric power 

systems, or resilience purposes.  

The grantee has the responsibility to prevent the duplication of benefits using the data provided 

(and other means, as appropriate).  For each grantee program applicant, the CDBG-DR grantee will 

use the amount of FEMA IHP assistance received by that grantee program applicant to calculate the 

grantee program applicant’s unmet need and calculate a maximum award amount that will prevent 

duplication of benefits. 

9. NEW: How will grantees access National Flood Insurance Program (NFIP) information and/or 

Small Business Administration (SBA) loan data information?  

Grantees will access NFIP information and SBA loan data through the process that the grantee 

currently uses. The CMA does not include NFIP data or SBA loan information.  

10. How long is the Computer Matching Agreement valid for and can a grantee request an 

extension? 

The CMA is valid for 18 months.  A grantee can request and receive one 12-month period extension 

on their CMA upon mutual agreement by the grantee and HUD.  A grantee can request an extension 

by sending an email to the grant manager/CPD Representative 3 months prior to the expiration of 

the agreement.  The renewal must occur within 3 months of the expiration date of the initial 

agreement.  Renewals are subject to the requirements of the Privacy Act including certification by 

the grantee and HUD that the matching program will be conducted without change and conducted 

in compliance with the original Agreement. 

11.  When can grantees begin to make the request for the data from HUD?  
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A grantee can submit their request for the FEMA data at the same time that they submit their signed 

CMA.  Any data that is requested and covered under the CMA will be required to wait for the 30-day 

public comment period to be satisfied before the data can be released to the grantee’s Authorized 

Users.  It is important to note that if HUD receives public comments on a published matching notice, 

HUD shall review the comments to determine whether any changes to the matching notice are 

necessary.  If HUD determines that significant changes to the matching notice are necessary, HUD 

shall publish a revised matching notice and provide an additional 30-day public comment and review 

period.  The CMA takes effect 30 days from the date the final agreement summary is published in 

the Federal Register notice.  

12.  UPDATED: When will grantees be able to submit their CMAs to HUD? 

Grantees can submit CMAs on a rolling basis to HUD, and HUD will publish a summary of the 

agreements in the Federal Register in batches.  Grantees can begin submitting the CMA agreements 

to HUD starting June 27, 2022, and all agreements received through September 30, 2022 will be 

batched together for publication.  Any agreements received within those first 45 days, will be 

batched together in the first publication in the Federal Register.  Any agreements received in the 

subsequent 45 days will be batched together in the next publication, and so on until all agreements 

have been summarized in the Federal Register.   

13. The agreement states that the grantee is to request the data it needs from HUD on an “as- 

needed” basis in order to facilitate expedited program implementation.  What does HUD 

mean by an “as needed” basis?  

The grantee will request data from HUD on an as-needed basis to facilitate expedited program 

implementation and prevent the duplication of benefits already received from FEMA.  HUD will 

request data from FEMA on an as-needed basis to share with the grantee, and response times can 

vary depending on the volume of requests received.  HUD’s data request to FEMA will be based on 

the grantee’s request and the specific program requirements specified in the grantee’s approved 

Action Plan.  For example, a grantee could request the data for all disaster-impacted beneficiaries 

meeting specific criteria related to tenure, geography, and type of FEMA benefit receipt.  Grantees 

should wait at least 7 days in between data requests to give HUD and FEMA time to process each 

request.  

14. What is the process for the grantee making the request from HUD for the data and what are 

the expected time frames for receiving the data? 

The grantee will make the request for the data through the grant manager/CPD Representative.  The 

grantee’s authorized user should submit the data request template with the following information 

to the grant manager/CPD Representative:  

a. Grantee Name 

b. Data purpose Attestation  

 i. For a CMA, the grantee may request duplication of benefits data. 

c. Individual name(s) and contact information for Authorized Users approved for data access. 

i. PD&R will contact individuals identified as approved to access data and complete the 

necessary account request template  
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d. Copy of the signed CMA 

Once the completed request for data template has been submitted to HUD, PD&R will request the 

FEMA IHP data from FEMA.  After PD&R receives the data from FEMA, the data will be transmitted 

to the grantee authorized user(s), once the 30-day public comment as been satisfied .  The 

estimated time frame for the grantee to receive the data after submitting the completed request is 

5 – 7 business days.  

15. How would a grantee independently verify the information produced by the matching 

program as required by this agreement? 

The CMA requires grantees to independently verify the information produced by a matching 

program and to provide the individual an opportunity to contest the agency’s findings.  The grantee 

may not deny, terminate, or make a final decision of any CDBG-DR assistance to an individual, or 

take other adverse action against such individual as the result of the information produced by its 

matching program, until an officer or employee of the grantee has independently verified such 

information and the individual has had an opportunity of no less than 30 days from the date of the 

notice, per 5 U.S.C. § 552a(p)(1)(C)(ii), to contest the grantee’s findings.  

When required by the Privacy Act, an independent verification requires investigation and 

confirmation of specific information relating to an individual that is used as a basis for an adverse 

action against the individual, including where applicable investigation and confirmation of (1) the 

amount of any asset or income involved, (2) whether such individual actually has or had access to 

such asset or income for such individual’s own use, and (3) the period or periods when the individual 

actually had such asset or income.  The grantee will comply with its procedures for verifying the 

matched FEMA data and for allowing individuals to contest benefit determinations.  

16. What happens if the matching program confirms that an individual is found to be receiving 

benefits through FEMA assistance programs? 

To comply with the Stafford Act and appropriations acts, grantees must prevent the duplication of 

benefits and must have adequate policies and procedures for this purpose.  If a grantee confirms 

that an individual is receiving benefits through FEMA assistance programs, the grantee has the 

responsibility to prevent the duplication of benefits.  If a grantee discovers that an individual is 

found to be receiving benefits through HUD’s CDBG-DR grants, in addition to receiving benefits 

through FEMA assistance programs, the CDBG-DR grantee will be responsible for addressing 

duplication of benefits noncompliance.  

17. How will HUD verify that the grantee did independently verify the information produced by 

the matching program? 

As part of HUD’s monitoring process, HUD may monitor compliance with the terms of the CMA, 

including transactions conducted pursuant to the CMA, the use of the information obtained 

pursuant to the CMA, and policies, practices, and procedures related to the CMA.  HUD also has the 

right to conduct onsite inspections to audit compliance with the CMA for the duration of the 

agreement or any extension of the agreement.  
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18. Who would be considered an “authorized user” under the CMA? 

Authorized Users are employees, agents (including contractors or subcontractors), or subrecipients 

(including an agent or employee of its subrecipients) who have entered an agreement with the 

grantee to comply with all requirements on the use of data contained in the Computer Matching 

Agreement and acknowledged that under the Privacy Act, unlawful disclosure of PII data is a 

misdemeanor and subject to a fine of up to $5,000, and who have signed an enforceable agreement 

with the grantee that when given access to the subject HUD database or file, the Authorized User 

will not –  

 Use or reveal any individually identifiable information furnished, acquired, retrieved or 

assembled by the Authorized User or others for any purpose other those in the 

Agreement;  

 Make any disclosure or publication whereby an individual or household could be 

identified or the data furnished by or related to any particular person could be 

identified; or  

 Permit anyone other than the grantee’s Authorized Users to access the data. 

A grantee will not authorize more than the number of Authorized Users of data that the grantee 

determines is necessary to accomplish the purposes in the agreement.  HUD may periodically 

request that the grantee update its list of Authorized Users and revoke access to individuals that are 

not identified as Authorized Users.  HUD will prohibit data access to data on its systems by any 

individual that is not identified by the grantee as an Authorized User.  

19. NEW: What are the minimum system security requirements for the security of the Personal 

Identifiable Information (PII) that grantee Authorized Users will receive?  

The information security procedures for the handling of PII are outlined in Section X: SECURITY 

PROCEDURES of the CMA. 

20. How long should grantees retain the FEMA data received under the CMA?  

Grantees should retain FEMA data received from HUD under the CMA only for the processing times 

required to verify the data which is typically until grant closeout.  FEMA data received but not used 

by the grantee should be deleted after application processing is complete.  Any paper-based 

documentation used by the grantee or the grantee’s authorized users to determine whether a 

record was matched and documentation that was prepared for, provided to, or used to determine 

final benefit status, must be destroyed by shredding, burning, or electronic erasure of the subject 

information as soon as they have served the matching program’s purpose, which for purposes of the 

Agreement means the grantee shall retain such records until the end of the record retention period 

of the grant to which it is related.  

An exception applies if the information is required for evidentiary reasons; in which case, the 

information will be destroyed upon completion of the criminal, civil, or administrative actions and 

cases. 
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