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Staff Costs 

Q. Are staff costs of CDBG program administration and eligible activities allowable if the staff person is on 
leave due to the closure of the grantee or subrecipient’s offices in response to COVID-19?  

A. Yes. If staff costs meet the program administration requirements of 24 CFR 570.206 or are related to 
carrying out activities eligible under § 570.201 through § 570.204, the cost of fringe benefits, as 
provided at 2 CFR 200.431(b), in the form of regular compensation paid to employees during periods of 
authorized absences from the job, such as for annual leave, family-related leave, sick leave, holidays, 
court leave, military leave, administrative leave, and other similar benefits, are allowable if all of the 
following criteria are met: 

(1) They are provided under established written leave policies; 

(2) The costs are equitably allocated to all related activities, including Federal awards; and, 

(3) The accounting basis (cash or accrual) selected for costing each type of leave is consistently 

followed by the grantee/subrecipient or specified grouping of employees. 

Please note, however, such charges are subject to regulatory or statutory limits on certain categories of 
costs (e.g., the 20% limit on CDBG planning and administrative costs).  

Unused and Partially Utilized Space Costs 

Q. What about the costs of unused and partially utilized space, when space used by grantees/subrecipients 
in carrying out activities with CDBG funds is no longer used or is no longer used fully in response to 
COVID-19, are costs such as maintenance, repair, rent, and other related costs, e.g., insurance, interest, 
and depreciation allowable? 

A. Yes, subject to program restrictions and the regulations at 2 CFR 200.446 Idle facilities and idle 
capacity.  While costs for unused space (idle facilities) are usually unallowable, §200.446(b)(2) permits 
exceptions when the space (facilities) are idle for causes which could not have been reasonably foreseen.  
Clearly, the COVID-19 situation falls within that exception.  Under this exception, “…costs of idle 
facilities are allowable for a reasonable period of time, ordinarily not to exceed one year, depending on 
the initiative taken to use, lease, or dispose of such facilities.”  

Grantees and subrecipients should note, however, that program regulations may prohibit certain costs 
referenced in the question.  For example, 24 CFR 570.207(b)(2)(i) prohibits use of CDBG funds for 
maintenance and repair of publicly owned facilities and improvements. 

As to partially utilized space (idle capacity), §200.446(c) provides that:  

“The costs of idle capacity are normal costs of doing business and are a factor in the normal 
fluctuations of usage or indirect cost rates from period to period. Such costs are allowable, 
provided that the capacity is reasonably anticipated to be necessary to carry out the purpose of 
the Federal award or was originally reasonable and is not subject to reduction or elimination by 



 

use on other Federal awards, subletting, renting, or sale, in accordance with sound business, 
economic, or security practices….” 

Accordingly, costs of idle capacity are allowable, subject to the provisos in §200.446(c) and to any 
program regulatory restrictions noted above. 

Resources 
 
The Department has technical assistance providers that may be available to assist grantees in their 
implementation of CDBG Funds for activities to prevent or respond to the spread of infectious disease. Please 
contact your local CPD Field Office Director to request technical assistance from HUD staff or a TA provider.  
 Submit your questions to: CPDQuestionsAnswered@hud.gov  
 COVID-19 (“Coronavirus”) Information and Resources: https://www.hud.gov/coronavirus 
 CPD Program Guidance and Training: https://www.hudexchange.info/program-support/ 
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