HOPE VI MAIN STREET NOFA

FREQUENTLY ASKED QUESTIONS, SET 3

Q-1.
When the NOFA refers to a procured developer, does that mean that the applicant city or county has to go through the procurement process of advertising for a developer, or can they just contract with a qualified developer?  There would not be enough time to go through the advertisement process to procure a developer.

A-1.  A procured developer, construction contractor and other contracted experts would have to be procured in accordance with the administrative and procurement requirements of a local government that receives Federal grants.  See 24 CFR § 85.36 for HUD’s procurement requirements.


However, the applicant does not need to have an executed Developer Agreement with a procured developer to apply for this NOFA.  Neither does it need executed contracts with other applicant team members in place before the application submission date in order to include those team members in the application.  The applicant does need to meet the NOFA thresholds, however, e.g., site control.  


According to the NOFA, the applicant has the option of obtaining site control on its own or having site control lie with a procured developer.  Therefore, the only time that an executed Developer Agreement is required before the application submission date is when the procured developer is the party that is fulfilling the threshold requirements.  However, the applicant local government may have an agreement with the owner of the project that gives the applicant site control (the legal ability to commit the owner to the rehabilitation described in the application), as discussed in answer number A-1. in FAQ Set 2, labeled, “Frequently Asked Questions: Site Control, Master Plan and Finance.”  Such an agreement could be contingent upon the applicant receiving a NOFA award, etc
Q-2.
I downloaded the HUD-52861 form from the HUD HOPE VI grants website.  I am not able to choose my city and state on page 10.  What should I do?

A-2.
The ‘TDC – Select City & State’ worksheet in the Excel form must be ‘Unprotected’ to work properly.  The User should save the file to their PC and reopen it in MS Excel.  The User should then open the ‘TDC – Select City & State’ worksheet; then click on Tools; then click on Protection; then click on Unprotect.  The worksheet should now be functional.  Click on the City arrow and choose your city.  If your city is not listed, you should choose the name of the closest listed city or your metropolitan area.  After that, choose your State.  

Q-3.
Will there be any penalty if the grant funds are mostly put in one Budget Line Item, rather than spread across many line items? 

A-3. The HOPE VI Budget Guidance that is linked to the HOPE VI Main Street webpage instructs the applicant/grantee to put professional fees and costs into Budget Line Item (BLI) 1430, and to put housing construction costs into BLI 1460.  If all of the grant funds are spent on these items, then all of the funds should be budgeted in these two Budget Line Items. As with any budget, HUD expects that the applicant will subdivide these costs within their BLIs to an extent that a reviewer or Grant Manager has the ability to determine how the funds are going to be spent.

Q-4.
Will there be any penalty if the grant funds are in soft development costs (architectural fees, professional fees, etc.) rather than construction? 

A-4.
The grants are awarded strictly upon the Rating Factors in the NOFA.  This NOFA does not state a preference for expenditures on soft- or hard-costs.  Rating Factor 5 includes Fiscal Management.  If the grant funds, leverage funds, Sources and Uses and HOPE VI Budget do not show that the project can be completed, then this would affect the rating of that factor.

Q-5.
In the 5-year proforma, is there a required annual percent increase in income and expenses?

 A-5.  In Section IV.B.5.f., the NOFA states that the purpose of the 5-year proforma is to demonstrate that the Main Street Affordable Housing Project will be viable (at or above break-even) over time.  HUD does not have a mandatory positive cash flow requirement, nor does it have mandatory annual increases in income or expenses, as do some other types of assisted affordable housing.  Income and expenses are different for each local area.  Changes in income and expenses should be based upon the applicant’s best estimate of future local income and expense levels.  Note that there are rental limits during the initial occupancy period that are based upon affordability (80% or 50% of Adjusted Median Income (AMI) combined with maximum tenant rental share (30% of Adjusted Income).  The NOFA states that the applicant should assume that the initial occupancy period is at least two years and the applicant city/county may impose its own affordability restrictions beyond the initial occupant. 

Q-6.
I have to put my requested grant amount on the Standard Form SF-424.  What do I base my request on?  Is there any other information I have to include about how much money I would like to receive?

A-6.
Block 15a. of the SF-424 should contain the requested amount of HOPE VI Main Street funds from this NOFA.  The block is labeled ‘Federal,’ but should only include the requested HOPE VI Main Street grant amount.  If you have included other Federal funds in the Main Street Affordable Housing Project as Leverage, that amount should be put into Block 15e, “Other.”  


All of the amounts that you enter into Block 15 of the SF-424 should be based upon your Permanent Sources and Uses for your HOPE VI Main Street Affordable Housing Project.  This Sources and Uses (S&U) is located in the form HUD-52861, under the three worksheet tabs starting with, “Permanent S&U p1.”  The amounts you would enter into Block 15 are the totals of from the Permanent S&U.  


The maximum amount that you can request will be calculated by the HUD-52861.  To do this, you should fill in all of the HUD-52861 worksheets, going from left to right.  After your planned unit mix, S&U costs and City and State are entered, click on the next worksheet tab, “TDC Limit Calculations.”  You should see entered on that worksheet your unit mix, S&U costs, the maximum allowable grant amount (i.e. “Total Development Cost”) per unit for your local area, the maximum grant amount you are allowed based upon the units you will produce, and the Permanent S&U HOPE VI Main Street expenses that you propose to pay with the grant funds.


Regardless of the maximum TDC amount calculated, plus any Community and Supportive Services proposed, the grant amount cannot exceed $500,000.

The bottom of the worksheet shows the relationship between the expenses you propose to pay with your grant funds and the maximum grant that you can receive.  The percent shown should be 100% or lower.  This means that the maximum grant amount is at least as much as the amount of expenses you plan to pay off with the grant.  If the percent shown is greater than 100%, your grant amount will not be enough to pay the all of the costs that you have associated with it.  You will have to either scale back costs or pay a larger proportion of the costs with leverage funds.  If the application that you submit shows a percent above 100%, this also brings into question your fiscal management abilities, which are rated in Rating Factor 5.b., Section V.A.5.b. of the NOFA.

