March 28, 2006

Keith E. Gotifried

General Coun:

Office of General Counsel

U.S. Departmént of Housing and Urban Development
Washington, D.C. 20410-0500

Dear Mr. Gottined: -

~ This is in response to your letter dated December 29, 2005, requesting clarification about

the effect on FEMA. disaster assistance, if any, of local governments’ using HUD HOME
funds to prmrlde ernergency assistance t6 victims of Hurricane Katrina. My letter dated

Novembe:r ,2005 addressed CDBG funds only and did not extend to HUD HOME

If another federal agency’s am‘honty to provide funding is more specific than FEMAs,
then FEMA -defers to that federal agency and does not provide disaster assistance for that
activity. Community Development Block Grant funds can be used for many purposes
and are therefore less specific than FEMA’s anthority to provide emergency sheltering
and other emnergency assistance. HUD HOME funds, however, are more specific to
housing. [n addition, according to HUD guidance, HUD waived certain HOME .
_Iegulauons and suspended certain HOME statutory requirements to assist those displaced

by Hurricane Katrina..

Despite HUD’s tse of  HOME funds to assist victims of Hurnicane Katrina, I have
concluded that FEMA’’s authority to pmmdc emergency shelter under Section 403 of the
Robert T. Stafford Disaster Relief and Einergency Assistance AcCt (Staﬂom Act) 42
U.S.C. 5121-5206, is more specific than the HOME program’ s authority to expand the
supply of affordable hausing for low-income Americans through-nevw construction,
reconstruction, or rehabilitation of non-huxury hotsing. Therefore if 2 cornmunity used
its HOME fiinds for emergency sheltering, it may. still be eligible for reimbursement of

these costs through FEMA''s public assistance program.

The HOME p:ogam seems intended to provide permanent housing solutions for low-
inceme Am=ncans. The allocation of funds is based on factors such as the number of
low-income people, evercrowding, and other housing-related needs. It is generally used
far renial and homeownershlp epportunities. It may be used to purchase or rehabilitate
manufactured bousing as-well, but it must be connected to permanent utility hookups. It

is therefore more akin t&FEMA s teporary bousing assistance program and may
overlap with asp&cts-of the public assistance and hazard mitigation programs. It is



distinct, however, from FEMA’s emergency assistance under Section 403 of the Stafford
Act. Please note that FEMA’s emergency sheltering program under Section 403 ended
on March 1. Therefore, eligible costs would need to have been incurred prior to that date.

If you have any further questions or concerns, please contact Amy Weinhouse at (202)
646-3005. Thank you.

Best Regards,

cc: David Garratt



