
Presumed Benefit for Disabled Citizens  

July 19, 1996  
Honorable William J. Coyne 
U.S. House of Representatives 
Washington, DC 20515-3814 

Dear Mr. Coyne: 
On behalf of Secretary Cisneros, thank you for your letter of March 28, 1996, 
enclosing correspondence from Mr. Stanley Louis Gorski, Executive Director of the 
South Hills Area Council of Governments in Pittsburgh, Pennsylvania. Mr. Gorski was 
concerned about certain requirements under the Community Development Block 
Grant (CDBG) program, which affect handicapped children, specifically that CDBG 
funds may no longer be used to fund activities benefiting disabled children.  
To respond to Mr. Gorski's concerns, each activity funded under the CDBG program 
must be eligible and meet one of three statutory national objectives: benefit persons 
of low and moderate income; aid in the prevention or elimination of slums or blight; 
or meet other community development needs of a particular urgency. The national 
objective relevant to Mr. Gorski's concerns is benefit to low- and moderate-income 
persons. A low- and moderate-income person is defined in the CDBG regulations at 
24 CFR 570.3 as "a member of a family having an income equal to or less than the 
Section 8 low-income limit established by HUD." A person's income level is therefore 
defined by the family income. A child is dependent on his or her family, is considered 
part of that family, and thus assumes the income of the family for purposes of 
meeting this CDBG national objective. A child's income has always been viewed in 
the context of the family's income. Exceptions are permitted where a child is 
separated from his or her family, and lives independent of the family unit, as for 
example, in a group home for victims of child abuse. There has been no change in 
the Department's policy on determining income for children under the CDBG 
program.  
The CDBG program regulations provide several ways in which a grantee can 
document benefit to low- and moderate-income persons. As mentioned by Mr. 
Gorski, the regulations at 24 CFR 570.208(a)(2)(i)(A) provide for a "limited clientele" 
category of persons presumed to be principally low and moderate income, e.g., 
migrant farm workers, persons who are illiterate, the elderly, and battered spouses. 
The CDBG regulations prior to November 9, 1995, included handicapped persons in 
this classification of presumed benefit. This presumption for the handicapped was 
intended to cover only disabilities that were significant enough to affect the family's 
financial condition. Accordingly, it is not the disability of a child, which would qualify 
a family for the presumption, but rather the disability of the family's wage earners.  
The regulatory presumption is based on data, which the Department has obtained 
from the U.S. Bureau of the Census that correlates the degree of disability with 
income among adults. This data confirms that, as a group, at least 51% of severely 
disabled adults, as defined by the Census, are low and moderate income. The 
wording in the original "presumed benefit" provision was made consistent with the 
Census language. A CDBG final rule change published in the Federal Register on 
November 9, 1995, clarified the above mentioned handicapped provision, which now 
reads "adults meeting the Bureau of the Census' Current Population Reports 
definition of 'severely handicapped.'" The Department does not have Census or any 
other valid data that indicates that disabled children principally live in families that 
are low and moderate income.  
Mr. Gorski is particularly concerned about the installation of handicapped-access 
playground equipment. It is permissible for a grantee to use CDBG funds to construct 



a new neighborhood playground or retrofit an existing facility in a low- and 
moderate-income service area. In such cases, the national objective requirement at 
24 CFR 570.208(a)(1) is met, and the cost of compliance with the Americans with 
Disabilities Act (ADA) can be included in the cost of construction or reconstruction of 
the facility. In fact, every facility constructed with CDBG funds must comply with the 
requirements of ADA per 24 CFR 570.614(b).  
The issue of using CDBG for accessibility for disabled children becomes problematic 
when a grantee wishes to build a handicapped-accessible playground or to retrofit an 
existing playground in a non-low- and moderate-income service area. As stated 
above, every activity must meet a national objective, and children assume the 
income of their families. A handicapped-accessible playground, which by its nature is 
available to all the residents of a particular area, is considered an area benefit 
activity. If the service area is not principally low and moderate income, the activity 
cannot meet the national objective of benefit to such persons.  
While the Department strongly supports compliance with ADA requirements, the 
primary objective of the CDBG program is to benefit low- and moderate-income 
persons. It is not that disabled children cannot receive benefits under the CDBG 
program. The CDBG program may assist disabled children provided national 
objective requirements are met.  
It is hoped that this information will serve to clarify your constituent's concerns. If 
the Department can be of further assistance, please feel free to contact us. Thank 
you for your interest in the CDBG program.  
Sincerely,  
Hal C. DeCell III 
Assistant Secretary  
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